Kirkwall

De bruisende hoofdstad van Orkney
De St Magnus Cathedral
De oude haven

Vind Noord-Europa cruises

Kirkwall/Orkney

De geheimzinnige Stones of Stenness

Vaar op een MSC cruise naar de unieke en onafhankelijke eilandengroep Orkney! Voor de inwoners van Orkney houdt het vasteland het grootste eiland van Orkney in, in plaats van de rest van Schotland. Hun geschiedenis is onlosmakelijk verbonden met Scandinavië.
 
Kirkwall, de hoofdstad van Orkney, heeft één grote, opvallende bezienswaardigheid: de zandstenen kathedraal. Die kathedraal is zonder twijfel het mooiste middeleeuwse gebouw in het noorden van Schotland. Tegenwoordig is de stad verdeeld in twee belangrijke hoogtepunten: de oude haven aan de noordzijde van de stad, waar intereilandelijke veerboten het hele jaar door komen en gaan, en de natuurstenen hoofdstraat, die vier keer van naam verandert als hij langs de kathedraal naar het zuiden van de haven kronkelt.

Midden in het hart van Kirkwall bevindt zich de St Magnus Cathedral, die de stad het meest fascinerende uitzicht geeft. Dit mooie rode zandstenen gebouw werd in 1137 opgericht door de Viking Earl Rognvald, die de kathedraal bouwde ter ere van zijn oom Magnus, die in 1117 werd gedood op bevel van zijn neef Håkon.

Ten zuiden van de kathedraal bevinden zich de verwoeste overblijfselen van het Bishop’s Palace; de woning van de bisschop van Orkney sinds de twaalfde eeuw. Het meeste van wat u nu echter ziet, dateert uit de tijd van bisschop Robert Reid; stichter van de Edinburgh University uit de zestiende eeuw.

Een smalle wenteltrap brengt u naar de top voor een goed uitzicht over de kathedraal en de daken van Kirkwall. MSC Noord-Europa cruises bieden ook excursies aan naar het hart van het meest belangrijke neolitische ceremoniële complex van Orkney. Het meest zichtbaar zijn de Stones of Stenness: oorspronkelijk een cirkel van twaalf rotsplaten, waar er nu slechts vier van over zijn. De grootste is ongeveer 5 meter hoog en ze vallen op vanwege hun ongelooflijke dunheid.

Must sees in Kirkwall

Ontdek onze excursies

6 resultaten gevonden

 • SKARA BRAE & SKAILL HOUSE (3 UUR)

  CULTUUR EN GESCHIEDENIS
  • Beperkt aantal plaatsen

  • Het is mogelijk dat er tijdens de excursie hellingen, trappen, oneven oppervlakken en/of lange wachtmomenten voorkomen.

   Moeilijkheidsgraad
   Gemiddeld

  • Duur
   3 u

  • Vanafprijs volwassenen59Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen42Prijs per persoon

  KWL05

  Ontdek de mooie westkust van Orkney's Mainland en een belangrijke prehistorische site: Skara Brae. De schilderachtige rit langs de kust naar deze UNESCO Werelderfgoedsite – een van de best bewaarde neolithische dorpen in Noord-Europa dat zelfs ouder is dan Stonehenge – brengt u langs rijke landbouwgronden, golvende heuvels en grimmige heide. Skara Brae was bewoond van circa 3.180 v.C. tot 2.500 v.C. en bleef verborgen onder een grote berg aarde tot een zware storm in 1850 de lijnen van enkele dakloze gebouwen onthulde. Het bezoekerscentrum stelt een collectie voorwerpen van Skara Brae tentoon waaronder gereedschap, kralen, aardewerk en voorwerpen gemaakt van baleinen die de harde zeevaarteconomie weerspiegelen. De site geeft nog steeds een goed beeld van hoe het dorp er moet hebben uitgezien, terwijl de huizen zelf de ontberingen van het prehistorische leven illustreren. Op de volgende halte bezoekt u het nabijgelegen Skaill House, een prachtige residentie uit 1620. U rijdt ook langs de Ring van Brodgar, een grote neolithische steencirkel, op weg naar een fotostop bij de staande stenen van Stennes, nog een neolithisch monument dat meer dan 5.000 jaar geleden werd opgericht. Uw excursie naar de prehistorie eindigt met de terugkeer naar het schip en het moderne comfort. Opmerking: Het aantal gidsen in andere talen dan het Engels is beperkt. Is een gids in uw taal niet beschikbaar, dan wordt de excursie alleen in het Engels aangeboden. Deze excursie is niet geschikt voor gasten in een rolstoel. De wandeling van de busparkeerplaats naar Skara Brae en terug van Skail House bedraagt ongeveer 1.000 m over een vrij goed pad, hoewel het soms is blootgesteld aan het gure weer.
 • Island Tour

  PANORAMISCHE RONDRIT
  • Rolstoel en mindervalide vriendelijke excursie - Passagiers die gebruik maken van een rolstoel moeten voorzien zijn van een eigen helper die hen dient te helpen om in en uit de bus te stappen. De rolstoel moet opvouwbaar zijn, want de bus heeft geen hellingen of liften. Eenmaal aan boord dient u spoedig contact op te nemen met het Excursiepersoneel, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden.

  • Beperkt aantal plaatsen

  • Het is mogelijk dat er tijdens de excursie een aantal trappen, oneven oppervlakken en/of momenten van wachten voorkomen.

   Moeilijkheidsgraad
   Makkelijk

  • Duur
   2:30 u

  • Vanafprijs volwassenen42Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen29Prijs per persoon

  KWL09

  Island Tour
 • PREHISTORISCHE STAANDE STENEN &
  DRAMATISCHE KLIFFEN (2,5 UUR)

  PANORAMISCHE RONDRIT
  • Beperkt aantal plaatsen

  • Het is mogelijk dat er tijdens de excursie een aantal trappen, oneven oppervlakken en/of momenten van wachten voorkomen.

   Moeilijkheidsgraad
   Makkelijk

  • Duur
   2:30 u

  • Vanafprijs volwassenen52Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen39Prijs per persoon

  KWL07

  Trakteer uzelf op een opwindend uitstapje naar enkele natuurwonderen en UNESCO Werelderfgoedsites van Orkney – van wilde zeezichten van bovenop de kliffen tot prehistorische steencirkels in het vredige landschap. Vanaf de kade van Kirkwall begint uw tour met een panoramische rondrit door het landelijke gebied langs de westkust van Mainland, het grootste Orkney-eiland, op weg naar de fantastische rode zandstenen kliffen van Yesnaby. De meest spectaculaire landschappen van het eiland kunt u zien vanaf dit uitkijkpunt hoog boven de ruwe kustlijn van de Atlantische Oceaan. Op een heldere dag kunt u er de Oude Man van Hoy, een vrijstaande rots in zee, en zelfs het Schotse vasteland in de verte zien. We rijden verder naar het Hart van Neolithisch Orkney – een gebied dat in 1999 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed – waar u eerst een bezoekje brengt aan de reusachtige, ceremoniële steencirkel die bekend staat als de Ring van Brodgar en gelegen is op een strook land genaamd Ness of Brodgar tussen Loch Harray en Loch Stenness. Dit verbluffende neolithische monument is het op twee na grootste in zijn soort op de Britse eilanden en werd zo'n 4.500 jaar geleden opgericht. De 27 resterende stenen, die vermoedelijk ooit een perfecte cirkel van 60 stenen vormden, zijn een indrukwekkende herinnering aan de vindingrijkheid en inspanningen van deze prehistorische eilandbewoners. Op de terugrit naar Kirkwall en het schip rijdt u langs de indrukwekkende staande stenen van Stennes, een van oudste steencirkels van Brittannië en ongeveer 5.000 jaar oud. Opmerking: Het aantal gidsen in andere talen dan het Engels is beperkt. Is een gids in uw taal niet beschikbaar, dan wordt de excursie alleen in het Engels aangeboden.
 • SAGAS, WAR STORIES & WHISKY approx.
  3.5 hours

  SPECIALE EXCURSIE
  • Drankje inbegrepen

  • Beperkt aantal plaatsen

  • Het is mogelijk dat er tijdens de excursie hellingen, trappen, oneven oppervlakken en/of lange wachtmomenten voorkomen.

   Moeilijkheidsgraad
   Gemiddeld

  • Duur
   3:30 u

  • Vanafprijs volwassenen72Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen0Prijs per persoon

  KWL03

  The first stop on this tour is the northernmost producer of Scotch whisky, the Highland Park Distillery founded in 1798. From humble beginnings as an illicit still, Highland Park has grown from strength to strength producing its prize-winning spirits. The guided tour of this distillery includes a brief film presentation and fittingly concludes with a traditional “peedie” dram. A scenic drive along Scapa Flow then follows while your guide relates wartime stories of the time when Scapa Flow was the chief base of the British naval fleet in World Wars I and II. You will also cross the first of the four Churchill Barriers. These causeways were built during WWII to protect Scapa Flow to the east and connect the South Isles to the Orkney mainland. You will also visit the lovely hand-painted chapel on the tiny island of Lamb Holm. Built by Italian prisoners of war during WWII, the chapel stands as a symbol of peace and Orkney’s enduring friendship with the soldiers from Italy. You will also have time to explore Orkney’s capital of Kirkwall, which is dominated by the magnificent 12th-century St. Magnus’ Cathedral, known as the “Light of the North”. You will then return to the ship. Please note: limited number of guides in languages other than English. Should a tour guide for your language be unavailable, the tour will be in English only. On special events, the visit to the Italian Chapel might be cancelled. During calls falling from July to mid-August, the production of whisky is stopped at Highland Park Distillery; guests will enjoy a short film. Guiding inside the distillery is only in English. This tour is not suitable for guests using a wheelchair.
 • KIRKWALL WALKING TOUR approx. 2.5 hours

  STADSRONDLEIDING
  • Beperkt aantal plaatsen

  • Actieve excursies welke wordt aangeraden aan reizigers met een goede fysieke gezondheid.

   Moeilijkheidsgraad
   Moeilijk

  • Duur
   2:30 u

  • Vanafprijs volwassenen32Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen22Prijs per persoon

  KWL01

  This walking tour offers an opportunity to explore some of the most fascinating architectural sites on the Orkney Isles on foot. Transfer to Kirkwall town and then start at Kirkwall pier a leisurely stroll will take you through the historical old town of Kirkwall, the Viking capital of the Orkney Islands. The magnificent 12th-century, red sandstone cathedral of St. Magnus, known locally as the “Light of the North”, is the first stop on the tour. Nearby there are many narrow, winding streets and lanes, which have hardly altered at all over the centuries. Afterwards, the tour continues to the ruined Bishop’s Palace and then to the Earl’s Palace, one of Scotland’s most elegant Renaissance buildings. The tour concludes at Tankerness House Gardens, where you will have time to visit the museum or take a stroll around the town before returning to the ship. Please note: limited number of guides in languages other than English. Should a tour guide for your language be unavailable, the tour will be in English only. On special events or in case of religious celebrations, the visit to the Cathedral may be cancelled; guides will give information outside the venue. Conservative attire recommended for visiting sites of religious importance. This tour is not suitable for guests with walking difficulties or using a wheelchair. The Museum is closed on Sunday.
 • ORKNEY SIGHTSEEING TOUR approx. 3 hours
  15 minutes

  WONDERLIJKE NATUUR
  • Rolstoel en mindervalide vriendelijke excursie - Passagiers die gebruik maken van een rolstoel moeten voorzien zijn van een eigen helper die hen dient te helpen om in en uit de bus te stappen. De rolstoel moet opvouwbaar zijn, want de bus heeft geen hellingen of liften. Eenmaal aan boord dient u spoedig contact op te nemen met het Excursiepersoneel, zodat er afspraken gemaakt kunnen worden.

  • Beperkt aantal plaatsen

  • Het is mogelijk dat er tijdens de excursie een aantal trappen, oneven oppervlakken en/of momenten van wachten voorkomen.

   Moeilijkheidsgraad
   Makkelijk

  • Duur
   3:30 u

  • Vanafprijs volwassenen45Prijs per persoon

  • Vanafprijs kinderen32Prijs per persoon

  KWL02

  Experience a haven of wildlife, breathtaking panoramas and fascinating history during this scenic island exploration. On leaving Kirkwall, you will head north via Finstown and the Parish of Evie to then enjoy stunning views across Eynhallow Sound to the island of Rousay. Skirting the nearby Birsay Moors RSPB Reserve (Royal Society for the Protection of Birds), the next stop is the sandy beach at Birsay Bay with views of the imposing cliffs at Marwick head and, if you are lucky, you may even spot some of the seals in the bay! Travelling inland we make our way to the “Heart of Neolithic Orkney”, which was designated a World Heritage Site by UNESCO in 1999. The tour concludes by taking you along the beautiful coastline of the historical bay of Scapa Flow while your guide relates the sort of dramatic wartime stories that have made this one of the best known stretches of water in the world. You will then return to Kirkwall and your ship. Please note: limited number of guides in languages other than English. Should a tour guide for your language be unavailable, the tour will be in English only. A helper to get on/off the coach must accompany wheelchair guests. Wheelchairs must be foldable, as the coach has no ramps or lifts. Once onboard, please contact Excursions Desk staff promptly so they can help make arrangements.

Afhankelijk van de lokale omstandigheden en/of onvoorziene gebeurtenissen kan het excursieprogramma, het tijdstip van de tour en de route variëren.
 
Sommige excursies zijn erg populair en daarom kan de beschikbaarheid niet altijd gegarandeerd worden. Het is raadzaam om vooraf te reserveren om teleurstelling te voorkomen.
 
Houdt u er rekening mee dat gidsen aan boord gegarandeerd zijn in het Engels. Alleen voor afvaarten in Zuid-Amerika zijn de gidsen gegarandeerd in het Braziliaans/Portugees. Gidsen in andere talen zijn beschikbaar op basis van beschikbaarheid. Houdt u er rekening mee dat de uiteindelijke taal van de excursie aan boord bevestigd zal worden tijdens de cruise.

Verenigd Koninkrijk

God Save the Queen
God Save the Queen

Het Verenigd Koninkrijk is niet slechts één land maar vier - Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland - en bestaat uit meerdere culturele identiteiten: Het wordt niet gewaardeerd als u een Schot of iemand uit Wales bijvoorbeeld Engels noemt.


Mis de echte Londen-ervaring niet tijdens uw vakantie naar het Verenigd Koninkrijk; de hoofdstad is dé plek die op de meeste reisroutes staat. 

Brighton en Canterbury bieden uiteenlopende bezienswaardigheden: de eerste is een levendige bestemming aan zee, de laatste is een van de mooiste middeleeuwse steden van Groot-Brittannië. 


In het zuidwesten van Engeland vindt u de ruige moerassen van Devon, de rotsachtige kustlijn van Cornwall en de historische kuurstad Bath. De belangrijkste bezienswaardigheden van Centraal-Engeland zijn de universiteitssteden Oxford en Cambridge

Verder naar het noorden vindt u de voormalige industriële steden Manchester, Liverpool en Newcastle, die levendige en jonge plaatsen zijn. De plaats York beschikt over prachtige historische schatten maar vooral het landschap, met de hoogvlakten van het Lake District, is de grootste trekpleister. 


De mooiste meren, valleien en bergtoppen van Schotland en het prachtige uitzicht op de West Coast-eilanden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Glasgow en Edinburgh. Deze laatste plaats heeft mogelijk het mooiste stadslandschap van Groot-Brittannië. Ten slotte is een cruise naar het Verenigd Koninkrijk niet compleet zonder een bezoek aan Noord-Ierland met de hoofdstad Belfast en de spectaculaire Giant’s Causeway.