San Juan

Pastelkleurige gevels en balkons in bloei
Spaanse koloniale architectuur
De Paseo de la Princesa

Zoek en Boek Caribbean en Franse Antillen Cruises

San Juan

Een verfrissende wandeling langs de zee

San Juan is een van de populairste cruisebestemmingen ter wereld. De meeste schepen meren er aan aan de kade in de haven van het oude centrum.

In de jaren 70 van de vorige eeuw was het oude San Juan (Viejo San Juan) een herinnering aan betere tijden, met vervallen Spaans koloniale overblijfselen, in een iets betere staat dan het vervallen rijk waarin ze zich bevonden. Dit grote gebied wordt tegenwoordig echter, na uitgebreide en zorgvuldige restauratie, beschouwd als een van de best bewaarde schatten van de Spaans koloniale architectuur en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Voordat u verdergaat met uw cruisevakantie in de Caribbean, moet u even langs San Juan met zijn steile, smalle straatjes, opvallend geplaveid met gladde, iriserende bakstenen bekend als adoquines, oorspronkelijk gebruikt als ballast in schepen, en de gebouwen – een aantal van de oudste op het westelijk halfrond – met heldere pastelkleurige gevels en gietijzeren balkons versierd met planten en bloemen.


De oude stad bezet de landtong van een 4 km lang eiland (met een brug verbonden aan het vasteland), waar San Juan Bay te vinden is, een van de belangrijkste havens van de Nieuwe Wereld. Hij stond oorspronkelijk bekend als Puerto Rico, of ‘rijke haven’, omdat de locatie ideaal was voor het ankeren van schepen.


Begin uw wandeling in het oude centrum langs de Paseo de la Princesa, een drukke, geplaveide promenade, en ga naar het westen langs de zuidelijke stadsmuur. Het deftige, grijs-witte Neoklassieke gebouw dat u tegenkomt staat bekend als La Princesa. Het werd in 1837 als gevangenis gebouwd, maar heeft nu voornamelijk PRTC-kantoren, evenals een galerij met werken van moderne Puerto Ricaanse kunstenaars.

De stadsmuur zelf, bekend als La Muralla, is een indrukwekkend gezicht. Tot aan het einde van de negentiende eeuw omringde het het Oude San Juan met 3900 meter zandsteen, tot aan het fort El Morro op de landtong.

Must sees in San Juan

Ontdek onze excursies

  Puerto Rico

  Natuur en moderniteit
  Natuur en moderniteit

  Puerto Rico speelt een cruciale rol in het Caribisch gebied. Het is het laatste belangrijke eiland vóór de eilanden van de ​Franse Antillen dat boven Venezuela ligt en splitst zich af in de kleine eilanden Leeward en Windward.

  Een vakantie naar Puerto Rico kan een unieke kans zijn om zijn bijzondere status als gemenebest van de Verenigde Staten te ervaren, wat een duidelijk verschil toont ten opzichte van de buurlanden, over een afstand die niet alleen in kilometers maar ook in dollars kan worden uitgedrukt. 


  Het is een plaats die het leven op een eiland combineert met een niveau van infrastructuur dat zeldzaam is in de regio: over de uitstekende snelwegen kunnen reizigers in een mum van tijd vanuit het koraalrif naar het volgende vijfsterrenrestaurant reizen. 

  De Amerikaanse invloed is het meest te voelen in San Juan. Daar konden zelfs de oude stadsmuren van El Morro, die Europese aanvallers 500 jaar lang buitenhielden, de toestroom van Amerikaanse fastfood- en winkelketens niet tegenhouden. Het centrum heeft echter wel een uniek Latijns-Amerikaans karakter weten te behouden; in het oude San Juan is een schat aan pastelkleurige Spaans koloniale architectuur te vinden, op prachtig gerestaureerde geplaveide straten. 


  Tijdens uw cruise naar Puerto Rico is het zelfs in de drukke hoofdstad moeilijk om een verontreinigd strand te vinden. Buiten de grote steden, voornamelijk in het regenwoudachtige en bergachtige binnenland, op de vrijwel onbekende stranden langs de zuidkust en op de eilanden voor de kust, is de natuur grotendeels onaangetast gebleven.