Een nieuwe koers voor de bescherming van potvissen

msc22009507_640x380

Juli 2022

 

Het oostelijke deel van de Middellandse Zee heeft veel drukke scheepvaart- en cruisetrajecten die direct overlappen met plaatsen waar walvissen zich voeden, bevallen, hun jongen verzorgen of op reis zijn tussen voedsel- en broedgebieden. Het is bekend dat aanvaringen met schepen in deze gebieden een van de belangrijkste oorzaken is van letsel en sterfte onder bedreigde en kwetsbare potvispopulaties. 

Om het risico op aanvaringen te vermijden heeft MSC het initiatief genomen om vracht- en cruiseschepen aan de westkust van Griekenland een andere route te geven om zo de honderden bedreigde potvissen die in het gebied leven te helpen beschermen. 

De veranderingen zijn klein en hebben geen merkbaar effect op de gasten tijdens hun cruise. Maar als alle schepen die in dit gebied varen, zo'n kleine verandering doorvoeren, kan dat tot verbazingwekkende resultaten leiden met een geschatte vermindering van het risico op aanvaringen met potvissen tot 75%. 

Het is ook het lawaai van de motoren dat de communicatie tussen de walvissen kan verstoren en hen kan desoriënteren. Om dit onderwaterlawaai te vermijden, kunnen walvissen gebieden verlaten waar voedsel in overvloed is, of kalmere wateren die bescherming bieden voor de verzorging van hun jongen. Als dit gebeurt, krijgen de walvissen en hun kalveren niet de kans om zich te voeden of om uit te rusten en aan te sterken, wat hun voortbestaan op lange termijn in gevaar kan brengen. Onze schepen zijn ontworpen om geluid en trillingen tot een minimum te beperken, zowel voor het comfort van de mensen aan boord als om de impact op het zeeleven te verminderen. Dankzij het ontwerp van de romp van MSC Grandiosa en MSC Virtuosa, de plaatsing van de interne apparatuur en de buffering voor geluidsonderdrukking konden beide schepen gecertificeerd worden volgens de Underwater Radiated Noise-notatie van Bureau Veritas. 

We zijn vastbesloten om nieuwe routes uit te stippelen en het ontwerp en de technische kenmerken van onze schepen te verbeteren in ons streven naar duurzaamheid - om ervoor te zorgen dat we niet alleen zorgen voor degenen die we als passagiers vervoeren, maar ook voor het zeeleven waarmee we onze oceanen delen.