EEN REISGIDS NAAR IJSLAND

iceland main 2

IJsland staat ook bekend als het land van vuur en ijs ‑ en u zult snel zien waarom wanneer u een excursie maakt in een van de havens van de MSC Preziosa-vaarroute in de zomer van 2021!

Hete bronnen

IJsland herbergt meer dan 100 vulkanen, waardoor het ‘vuur’ zijn populaire bijnaam is geworden. Het is ook dankzij al deze vulkanische activiteiten dat IJsland talloze natuurlijke warmwaterbronnen heeft, in feite is het een van de dingen waar IJsland het meest bekend om staat; de opvallende blauw stomende poelen verspreid over het land. Voor sommige bronnen, zoals de beroemde Blue Lagoon, moet u een vergoeding betalen om binnen te komen, maar er zijn andere kleinere bronnen die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. De warmwaterbronnen zijn een absolute must voor iedereen die IJsland bezoekt.

Vulkanen
 
IJsland ligt precies op een van de slechts twee plaatsen op de hele aarde waar u de tektonische ontmoeting van de aarde op de grond kunt zien. De Noord-Amerikaanse en Euraziatische platen zijn natuurlijk nog steeds in beweging, dus het gecreëerde ravijn wordt nog steeds ongeveer 2 cm per jaar breder! U kunt dit ongelooflijke fenomeen zien in het Thinvellir National Park net buiten Reykjavik, de hoofdstad van IJsland en natuurlijk een van de aanmeerhavens tijdens uw cruise.
 
Dankzij al deze geothermische actie is IJsland ook een van de meest milieuvriendelijke landen ter wereld. De energie die uit de natuur wordt gewonnen, wordt gebruikt om huizen te verwarmen en voor ander gebruik - dit vormt 80% van de energie van het land!


Gletsjers

Dus hoe zit het met het ijs? Nou, het zou geen IJsland heten als daar niet genoeg van is! Er zijn enorme gletsjers op het eiland en deze hebben in de loop der jaren ook bijgedragen aan het creëren van het opvallende landschap van het land, waarbij brede valleien in de aarde zijn uitgehouwen. 11% van heel IJsland is bedekt met deze besneeuwde plaatsen! 

Dieren in het wild

Het noorden van het eiland, nabij de haven van Isafjordur, is de ideale plek om de ongelooflijke flora en fauna van IJsland te zien. Een wildernis van watervallen en steile bergen, Vigur, een dagexcursie, is de thuisbasis van papegaaiduikers, zeeleeuwen, allerlei soorten vogels en natuurlijk een vreemde walvis! Als u uw echt avontuurlijk voelt, serveren sommige restaurants van het eiland ook walvis, een van de culinaire specialiteiten van IJsland!
 
Noorderlicht

Ook leuk om te zien tijdens uw cruise rond IJsland is de haven van Akureyri. U bevindt zich hier vlakbij de poolcirkel, wat betekent dat u in de zomermaanden, wanneer MSC in de haven aankomt, bijna 24 uur zonlicht heeft. Maar er is nog iets belangrijkers te zien in Akureyri: de Aurora Borealis of het noorderlicht. De stad heeft ook een heel coole sfeer die u niet per se zou verwachten van ergens zo afgelegen en met minder dan 20.000 inwoners! Er zijn kunstgalerijen, livemuziek en tal van leuke cafés om te bezoeken terwijl u in de haven bent.

MSC Preziosa zal vanaf mei 2021 vanuit Hamburg via de kustlijn van de Schotse Hooglanden naar IJsland toe varen.