Planet

We zetten ons volledig in om ons steentje bij te dragen aan het aanpakken van de klimaatverandering en het bevorderen van de biodiversiteit in de oceanen. We zijn vastbesloten om onze overgang te versnellen naar een netto nuluitstoot van onze maritieme activiteiten in 2050. We werken nauw samen met toonaangevende technologiebedrijven, scheepswerven en brandstofleveranciers om de grenzen van het mogelijke te verleggen. In 2022 hebben we ons eerste schip op LNG te water gelaten - een belangrijke mijlpaal op deze belangrijke reis.

Vermindering van de koolstofintensiteit

Wij geloven dat wij de doelstelling van de IMO (Internationale Maritieme Organisatie) inzake koolstofintensiteit van 40% vermindering ten opzichte van de niveaus van 2008 ruimschoots vóór de door de IMO vastgestelde mijlpaal van 2030 zullen halen.

Aangezien het koolstofvrij maken van maritieme activiteiten een van onze belangrijkste prioriteiten is, is ons ambitieuze doel om tegen 2050 een broeikasgas emissies van nul te bereiken.

Vermindering van de koolstofintensiteit

Reducing Carbon Intensity | MSC Cruises

Verbetering van de kwaliteit van scheepsemissies

We liggen op schema om de doelstelling van de Internationale Maritieme Organisatie om de koolstofintensiteit van de maritieme industrie met 40% te verlagen, ruim voor de doelstelling van 2030 te halen. Veel duurzaamheidsmaatregelen zijn in feite gewoon zakelijk verstandig omdat ze niet alleen onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook de kosten verlagen. Energie-efficiëntie is daar een duidelijk voorbeeld van, met LED-verlichting en warmteterugwinningssystemen die een dubbele impact hebben. Aangroeiwerende verf vermindert de weerstand en lagere snelheden en optimalisatie van de trim maken de reis comfortabeler en verminderen het brandstofverbruik.

We gaan door met de digitalisering van ons energie-efficiëntieprogramma. In 2022 voltooiden we de installatie van Oceanly Performance op alle schepen van onze vloot. Dit platform maakt de continue monitoring mogelijk van duizenden ruwe datapunten over de positie, snelheid, weersomstandigheden, motorbelasting, stroommeters, brandstofverbruik, koppelmeters en alle andere apparatuur aan boord die kan worden aangesloten op een centrale datacollector. 

Verbetering van de kwaliteit van scheepsemissies

MSC World Europa | MSC Cruises

Minimaliseren van lokale vervuiling

We zijn te gast in alle havens die we aandoen en streven ernaar om onze impact op lokale gemeenschappen en hun omgeving te minimaliseren, met name op het gebied van luchtemissies.

 

Uitstoot in de lucht verminderen: Aansluiting op walstroom stelt ons in staat om de motoren van onze schepen uit te zetten en verbinding te maken met het lokale elektriciteitsnet om onze systemen aan boord te laten werken. Omdat de elektriciteit via een speciaal ontworpen transformator in het dok naar het schip wordt geleid, voorkomt dit proces de uitstoot van dieselgeneratoren en verbetert het de lokale luchtkwaliteit en vermindert het de geluids- en trillingsniveaus, wat zowel het milieu als de omliggende gemeenschappen ten goede komt. Overal waar we betrokken zijn bij de bouw en financiering van nieuwe terminals, zorgen we ervoor dat het ontwerp rekening houdt met de walstroomvereisten - actuele voorbeelden hiervan zijn de nieuwe terminalontwikkelingen in Barcelona en Miami.

 

Zoet water creëren: Elke dag gebruiken de zoetwaterproductie-installaties op onze schepen omgekeerde osmose en verdamping om miljoenen liters zeewater om te zetten in drinkwater. In 2022 produceerden we meer dan 88% van de 4,8 miljoen m3 zoet water die we aan boord van onze schepen gebruikten. Naast drinkwater gebruiken we het voor koken, schoonmaken en wassen - en zelfs om bier te brouwen op MSC World Europa.

Behandeling van ons afvalwater: Zodra we het zoete water hebben gebruikt, zorgen we ervoor dat het wordt behandeld voordat we het in de oceaan lozen. Alle schepen binnen onze vloot hebben afvalwaterzuiveringssystemen die volledig voldoen aan de regels voor het lozen van afvalwater in elk deel van de wereldzeeën waar ze actief zijn. Sinds 2007 zijn alle nieuwe schepen van MSC Cruises uitgerust met Advanced Wastewater Treatment Systems (AWTS).

 

Ballastwater behandelen: Ballastwater helpt om het gewicht en het zwaartepunt in balans te houden. Door de trim te optimaliseren, kunnen we een aanzienlijke invloed hebben op de energiebehoefte van een schip. We hebben een strikt behandelingsregime aangenomen om elk risico uit te sluiten dat bacteriën, microben, kleine ongewervelde dieren, larven en andere micro-organismen in het ballastwater van de ene locatie naar de andere worden getransporteerd, waardoor lokale ecosystemen mogelijk worden bedreigd.

Minimaliseren van lokale vervuiling

Minimising local pollutants, Sustainability | MSC Cruises

De biodiversiteit van onze oceanen beschermen

Het gezond houden van onze oceanen is essentieel voor het beschermen van onze planeet. Onze oceanen zijn niet alleen een belangrijke koolstofput, ze herbergen ook een schat aan wilde dieren. MSC Cruises blijft een proactieve rol spelen in de bescherming van de mariene en kusthabitats rond Ocean Cay. We dragen ook zorg voor ons gebruik van ballastwater en behandelen het om ervoor te zorgen dat het geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu.

 

Bescherming van de zee op Ocean Cay: Een vijfde van de zee- en kusthabitats rond de Bahama's zijn aangewezen als Marine Protected Area's - met andere woorden, gebieden die op de een of andere manier worden beheerd, zoals Ocean Cay. Na een strenge selectieprocedure is Ocean Cay door Mission Blue, een coalitie die zich inzet voor de bescherming van de oceaan, uitgeroepen tot 'Hope Spot'. Dit betekent dat het wetenschappelijk is vastgesteld dat het gebied cruciaal is voor de gezondheid van de oceaan. We hopen dat Ocean Cay ooit zal worden aangewezen als Marine Protected Area (MPA). 


De biodiversiteit van onze oceanen beschermen

Comitted to protect wildlife | MSC Cruises

DUURZAAMHEIDSRAPPORTEN

Onze duurzaamheidsstrategie is georganiseerd rond vier belangrijke pijlers: Planet, People, Place en Procurement

Blader door onze duurzaamheidsrapporten en ontdek wat onze acties en doelen zijn om duurzaam cruisen te bereiken.