12-04-2023

MSC World Europa, 's werelds meest milieuvriendelijke cruiseschip, start seizoen in de Middellandse Zee

  • MSC World Europa, het eerste schip van MSC Cruises dat op vloeibaar aardgas (LNG) vaart, is in Europa aangekomen na haar openingsseizoen in de Arabische Golf.
  • Als het best presterende grote cruiseschip ter wereld op het gebied van CO2-uitstoot, vormt MSC World Europa een belangrijke stap voorwaarts tijdens de reis van MSC Cruises op weg naar een netto nuluitstoot in 2050.
  • MSC World Europa is ook een van de eerste moderne cruiseschepen met brandstofceltechnologie, waarvan de testresultaten veelbelovend zijn.
  • MSC World Europa biedt cruises van 7 nachten aan die aanmeren in de Italiaanse havensteden Genua, Napels en Messina, en ook in Valletta op Malta, Barcelona in Spanje en Marseille in Frankrijk.

Genève, Zwitserland, 12 april 2023 – Het innovatieve nieuwe schip van MSC Cruises – MSC World Europa – is in Europa aangekomen om aan haar eerste zomerseizoen in het Middellandse Zeegebied te beginnen. MSC World Europa, die in oktober 2022 werd opgeleverd door de Franse scheepsbouwer Chantiers de l'Atlantique, is het grootste schip van MSC Cruises en het eerste dat wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG). MSC World Europa is het best presterende grote cruiseschip ter wereld op het gebied van CO2-uitstoot[1].

 

Frank Van den Steen, Country Manager Benelux: “Met grote trots verwelkomen we MSC World Europa in Europa, waar ze aan haar eerste zomerseizoen in het Middellandse Zeegebied begint. Dit baanbrekende schip vormt het bewijs van onze niet aflatende inzet voor duurzaam cruisen, met een reeks ongekende innovaties op het gebied van milieu- en mariene technologieën. MSC World Europa vormt een belangrijke stap voorwaarts tijdens onze reis naar het bereiken van onze doelstelling van een netto nuluitstoot in 2050.”

 

Het schip zal het hele zomerseizoen op LNG varen, waarbij de eerste bunkering zal plaatsvinden in Marseille op 15 april 2023. LNG is de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal verkrijgbaar is. In vergelijking met standaard scheepsbrandstoffen is er met LNG vrijwel geen uitstoot van plaatselijke luchtverontreinigende stoffen – zoals zwaveloxiden en fijne deeltjes – en is de uitstoot van stikstofoxiden tot wel 85 procent lager.

 

LNG speelt ook een belangrijke rol bij de beperking van de klimaatverandering, aangezien het de uitstoot van broeikasgassen tot wel 20 procent vermindert en de weg effent voor de invoering van duurzame niet-fossiele brandstoffen zoals bio- en synthetisch LNG.

 

Unieke brandstofceltechnologie toont veelbelovende resultaten

MSC World Europa is het eerste moderne cruiseschip ter wereld met de gloednieuwe technologie van vaste-oxidebrandstofcellen (SOFC), aangedreven door LNG. Het schip bevat een SOFC-demonstratiemodel van 150 kilowatt dat LNG gebruikt om aan boord op zeer efficiënte wijze elektriciteit en warmte te produceren via een elektrochemische reactie.

 

Dit kan de sleutel vormen tot het boeken van aanzienlijke winst op het gebied van milieuduurzaamheid in de toekomst. Dankzij deze verhoogde efficiëntie heeft SOFC de potentie om de broeikasgasemissies aanzienlijk te verminderen in vergelijking met een conventionele LNG-motor, zonder dat stikstofoxiden, zwaveloxiden of fijne deeltjes worden uitgestoten.  Een groot voordeel is dat de cel niet alleen compatibel is met LNG, maar ook met mogelijke nieuwe bronnen van koolstofarme brandstoffen, zoals groene methanol, ammoniak, vloeibare waterstof en bio- of synthetisch LNG.  

 

Linden Coppell, vice-president duurzaamheid & ESG van MSC Cruises: “We hebben de brandstofcel nu bijna zes maanden getest en de prestaties zijn uitstekend. Bovendien zijn we geen veiligheids- of onderhoudsproblemen tegengekomen. De efficiëntie tot nu toe – gemeten als de energie die we kunnen opwekken met dezelfde hoeveelheid brandstof – ligt ver boven die van een interne verbrandingsmotor en heeft onze verwachtingen overtroffen. We hebben het systeem continu gebruikt en het heeft een constante output geleverd die zelfs hoger ligt dan de voorspelde opbrengst van 150 kilowatt. Uiteraard is dit maar een klein deel van de energie die we nodig hebben, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het systeem kan worden opgeschaald op toekomstige nieuwbouwschepen. We onderkennen dat hiervoor een nauwe samenwerking met partners binnen en buiten onze sector is vereist. Daarom is MSC Cruises actief betrokken bij verschillende onderzoeksinitiatieven en partnerschappen die er allemaal op gericht zijn om de overgang naar een netto-nultoekomst te versnellen.

 

Tal van andere milieukenmerken

MSC World Europa is uitgerust met walstroomconnectiviteit om de koolstofuitstoot in de haven te verminderen, evenals een geavanceerd afvalwaterzuiveringssysteem (AWTS) dat voldoet aan ‘s werelds strengste wettelijke vereisten, waaronder de zogenaamde Baltische standaard. Het zuivert al het aan boord geproduceerde afvalwater tot een standaard die dicht bij die van leidingwater ligt. Het schip is ook uitgerust met een ballastwaterbehandelingssysteem dat de introductie van invasieve soorten in het mariene milieu via ballastwaterlozingen voorkomt, volledig in overeenstemming met het IMO-Verdrag inzake het beheer van ballastwater.

 

Het schip heeft een volledig bemanningsteam dat zich bezighoudt met de uitvoering van de strikte afvalbeheerprotocollen. Hierbij wordt alle afval gescheiden in zeven verschillende soorten, zoals glas, aluminium en papier, waarna gespecialiseerde apparatuur in de afvalbeheerfaciliteit van het schip deze afvalsoorten plet of bundelt.

 

Daarnaast beschikt MSC World Europa over een onderwatergeluidsbeheerssysteem om de verstoring van het zeeleven tot een minimum te beperken en heeft zij een breed scala aan energiezuinige apparatuur aan boord om het motorgebruik en de energiebehoeften te optimaliseren, waardoor de uitstoot verder wordt verlaagd. Het schip is ook uitgerust met verbeterde automatische gegevensverzamelingssystemen voor energiemonitoring op afstand en geavanceerde analyse, waardoor ondersteuning aan wal in real time mogelijk is om de operationele efficiëntie aan boord te optimaliseren.

 

Een nog betere cruise-ervaring

Tijdens dit eerste zomerseizoen in de Middellandse Zee kunnen gasten aan boord van MSC World Europa kennismaken met de buitengewone kenmerken en indrukwekkende ruimtes van het baanbrekende schip. Hiertoe behoren de spectaculaire World Promenade, meeslepende culinaire ervaringen, entertainmentopties van een nog hoger niveau en de grootste, meest actiegerichte kinderzone binnen de vloot van MSC Cruises.

 

De belangrijkste kenmerken van MSC World Europa:

 

DE SPECTACULAIRE WORLD PROMENADE

De bijna 104 meter lange World Promenade in de open lucht is een van de meest indrukwekkende ruimtes van het schip. Dag en nacht is dit de ideale plek om te genieten van entertainment, een prachtig uitzicht op zee en The Venom Drop @ The Spiral, een opvallend architectonisch meesterwerk en tevens de langste droge glijbaan op zee, die langs maar liefst 11 dekken afdaalt. De World Promenade is verbonden met de World Galleria, die 2.214m2 in beslag neemt en wordt overdekt door een ontzagwekkend plafond met LED en kinetische koepel. De World Promenade is de perfecte plek om te winkelen, te dineren en te ontspannen met een drankje.

 

MEESLEPENDE CULINAIRE ERVARINGEN

MSC World Europa neemt gasten mee op een gastronomische reis rond de wereld met een keuze uit 20 bars en lounges, en 13 eetgelegenheden — elk met een eigen stijl en sfeer. Hiertoe behoren zes specialiteitenrestaurants en zeven gloednieuwe bar- en caféconcepten.

 

Chef’s Garden Kitchen is een unieke samenwerking van MSC Cruises met de sterrenchef, tv-persoonlijkheid en auteur Niklas Ekstedt, waarbij de nadruk ligt op natuurlijke ingrediënten en een 'farm-to-ocean'-ethos. Dit nieuwe restaurant beschikt over de allereerste hydrocultuurtuin op zee en trakteert gasten op een unieke, meeslepende ervaring waarbij Ekstedts buitengewone creaties door de chef-kok worden bereid in een open keuken, met op de achtergrond een panoramisch uitzicht op zee.

 

De eerste microbrouwerij aan boord van een schip van MSC Cruises is een samenwerkingsverband met Teo Musso, de oprichter en meesterbrouwer van de Italiaanse ambachtelijke en boerderijbrouwerij Birra Baladin.

 

ENTERTAINMENTOPTIES VAN EEN NOG HOGER NIVEAU

Gasten van alle leeftijden zullen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat kunnen genieten van adembenemend entertainment, waaronder drie nieuwe shows in concertstijl in de veelzijdige Luna Park Arena, vijf nieuwe grootschalige theaterproducties in het World Theatre, vier thema-ervaringen in de Panorama Lounge, en live pop-upshows op het hele schip.

 

DE GROOTSTE, MEEST ACTIEGERICHTE KINDERZONE BINNEN DE VLOOT VAN MSC CRUISES

De kinderzone van MSC World Europa is de grootste van de vloot, met meer dan 766 m2 binnenruimte en zeven ruimtes voor diverse leeftijdsgroepen van 0 tot 17 jaar, ontwikkeld in samenwerking met LEGO® en Chicco®. Het entertainment voor kinderen en tieners is nog gevarieerder met nieuwe en originele spel- en talentenshowformats op hightech locaties.

 

ULTIEME ONTSPANNINGS- EN WELLNESSFACILITEITEN

Met zeven zwembaden en 13 bubbelbaden in verschillende delen van het schip, is er voor elk soort reiziger wel een die bij hem of haar past, of het nu gaat om ontspannen en relaxen of om spanning en avontuur.

 

ELEGANTE EN EXCLUSIEVE MSC YACHT CLUB VOOR CRUISEN OP TOPNIVEAU

MSC World Europa beschikt over de meest luxueuze MSC Yacht Club ooit, die een ongeëvenaard comfort biedt met een grotere openbare ruimte, uitgebreide buitenruimtes en nieuwe stijlvolle suites. De verbeterde openbare ruimtes omvatten een volledig opnieuw ontworpen zonnedek, voor het eerst verdeeld over twee dekken, en twee gloednieuwe uiterst ruime Owner-Suites die deel uitmaken van het ‘schip in het schip’-concept met zijn exclusieve key-cardtoegang.

 

INNOVATIEVE NIEUWE ACCOMMODATIES   

MSC World Europa is net zo verschillend van binnen als van buiten, met gloednieuwe hutontwerpen en meer balkonhutten dan elk ander schip in de vloot. Van luxueuze suites met privéfaciliteiten in de MSC Yacht Club tot compleet nieuwe hutten met uitzicht op de buitenpromenade en Infinite Ocean View-hutten met panoramische schuiframen die geopend kunnen worden om een glazen balustrade te vormen: er zijn hoogwaardige, comfortabele accommodaties te vinden naar ieders smaak.

 

MSC World Europa verwelkomt gasten voor haar zomerseizoen in de Middellandse Zee en biedt hen daar de ultieme cruise-ervaring met routes van 7 nachten die aanmeren in de Italiaanse havensteden Genua, Napels en Messina, evenals Valletta in Malta, Barcelona in Spanje en Marseille in Frankrijk.

 

Hier vindt u meer informatie over MSC World Europa.[1]   Gebaseerd op de EEDI-index in gram CO2 per zeemijl en brutotonnage.