MSC Euribia is vernoemd naar de oude Griekse godin van de beheersing van de zeeën
Saint Nazaire, Frankrijk en Genève, Zwitserland – 28 juni 2021 – Het eerste staal werd vandaag gesneden bij Chantiers de l'Atlantique in Saint Nazaire, Frankrijk, waarmee de officiële start van de bouw van het meest milieuvriendelijke schip tot nu toe van MSC Cruises wordt gemarkeerd. Tevens werd haar naam onthuld. De MSC Euribia, die in juni 2023 in de vaart zal komen, wordt het 22e schip in de vloot van MSC Cruises en het tweede schip dat gaat varen op vloeibaar aardgas (LNG), de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is. Zoals elk schip dat deel uitmaakt van de vloot van MSC Cruises, zal ze worden uitgerust met enkele van de nieuwste en meest geavanceerde technologieën en oplossingen om haar impact op het milieu te minimaliseren. Het begin van de bouw van MSC Euribia markeert in feite een nieuwe mijlpaal in de toewijding van MSC Cruises aan ecologische duurzaamheid.
De start van haar bouw werd gemarkeerd door een traditionele staalsnijceremonie in Saint Nazaire die de reder en de scheepswerf samenbracht. Zoals de maritieme gewoonte dicteert, voegde Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van MSC Cruises, samen met Laurent Castaing, algemeen directeur van Chantiers de l'Atlantique, het snijden van het eerste staal voor het nieuwe schip en daarmee de volgende stap in de reis van MSC Cruises naar nul- impact operaties.
Pierfrancesco Vago, uitvoerend voorzitter van MSC Cruises, zei: “Net zoals de Griekse godin Euribia die de de wind, het weer en de sterrenbeelden gebruikte om de zeeën te beheersen, is het onze visie dat MSC Euribia de inzet van duurzame technologieën beheerst om ons kostbare mariene ecosysteem te beschermen en te behouden. . Dit schip markeert een nieuwe mijlpaal in onze reis naar netto nul-impactoperaties en getuigt van onze toewijding om de volgende generatie milieutechnologieën te bevorderen en te ontwikkelen.
“Als familie met meer dan 300 jaar zeevarend erfgoed proberen we altijd het milieu te beschermen om onze manier van leven te beschermen en de planeet te beschermen voor toekomstige generaties. Met ons eerste LNG-aangedreven schip dat al in aanbouw is, zal MSC Euribia de uitstoot verder verminderen met behulp van de nieuwste beschikbare technologie. Ze zal een van 's werelds meest milieuvriendelijke en goed presterende hedendaagse schepen zijn."
LNG is verreweg de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is en elimineert vrijwel de lokale luchtverontreinigende emissies zoals zwaveloxiden (99%), stikstofoxiden (85%) en deeltjes (98%).
In termen van emissies met een wereldwijde impact, speelt LNG een sleutelrol bij het tegengaan van klimaatverandering en de motoren van MSC Euribia hebben het potentieel om de CO2-uitstoot tot 25% te verminderen in vergelijking met standaardbrandstoffen.
Bovendien, met de daaropvolgende beschikbaarheid van bio- en synthetische vormen van LNG, zal deze energiebron een pad bieden naar uiteindelijke koolstofarme operaties.
LNG is ook de sleutel tot de ontwikkeling van brandstofceloplossingen voor de scheepvaart, aangezien deze technologieën niet kunnen worden gebruikt met traditionele brandstoffen. MSC Cruises, Chantiers de l'Atlantique en een consortium van toonaangevende energie- en technologiebedrijven werken aan de ontwikkeling van een proef-LNG-aangedreven vaste-oxidebrandstofceltechnologie voor cruiseschepen die een verdere significante vermindering van de uitstoot van broeikasgassen kan bereiken dankzij de hogere efficiëntie van deze technologie.
MSC Cruises zet zich in om ten minste drie toekomstige schepen van LNG te voorzien, wat neerkomt op een totale investering van meer dan EUR 3 miljard. De eerste hiervan, MSC World Europa, is momenteel in aanbouw in Saint Nazaire en zal in oktober 2022 in de vaart komen. De bouw van het derde schip zal begin 2023 beginnen.
Milieutechnologieën MSC Euribia:
Motoren en brandstoffen:
• 4 Wärtsilä (12V en 16V) dual-fuelmotoren die over het algemeen op vloeibaar aardgas (LNG) lopen, af en toe op 0,1% zwavelige scheepsgasolie (MGO), zodat het schip geen uitlaatgasreinigingssystemen nodig heft
Luchtemissies:
• Selectief katalytisch reductiesysteem dat NOx-emissies tot 90% vermindert wanneer het schip op MGO vaart (LNG biedt een vergelijkbare NOx-reductie) - MSC Euribia zal voldoen aan de Tier III-normen van de IMO, ongeacht de brandstof die het gebruikt
• Wal-naar-schip stroomconnectiviteit, waardoor het schip zijn motoren kan uitschakelen en verbinding kan maken met lokale elektriciteitsnetten in havens waar deze infrastructuur beschikbaar is
Afvalwater:
• Geavanceerd afvalwaterzuiveringssysteem dat voldoet aan de MEPC 227(64)-resolutie van de Internationale Maritieme Organisatie bij 's werelds strengste normen - de zogenaamde 'Baltic Standard'
• Geavanceerd ballastwaterbehandelingssysteem voorkomt de introductie van invasieve soorten in het mariene milieu door lozingen van ballastwater, in overeenstemming met het Ballastwaterbeheerverdrag van de Internationale Maritieme Organisatie
Bescherming van het maritieme leven: Onderwater uitgestraald geluidsbeheersysteem, met romp- en machinekamerontwerpen die de impact van akoestisch geluid minimaliseren, waardoor hun potentiële effecten op de zeefauna worden verminderd, met name op zeezoogdieren in de omringende wateren.
Energie-efficiëntie: alle nieuwbouwschepen van MSC Cruises bevatten een breed scala aan energiezuinige apparatuur die het motorgebruik helpen verminderen en optimaliseren. Deze omvatten slimme ventilatie en geavanceerde airconditioningsystemen met geautomatiseerde energieterugwinningslussen die warmte en koude herverdelen om de vraag te verminderen. De schepen maken gebruik van LED-verlichting die wordt aangestuurd door slimme managementsystemen om het energiebesparingsprofiel verder te versterken. In samenwerking met de scheepswerf zal MSC Euribia worden uitgerust met automatische gegevensverzamelingssystemen voor energiemonitoring op afstand en geavanceerde analyse, waardoor realtime ondersteuning aan wal mogelijk wordt om de operationele efficiëntie aan boord te optimaliseren.