12-10-2023

MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises deed voor de eerste keer de haven van Rotterdam aan

  • MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises deed voor de eerste keer de haven van Rotterdam aan op 10 oktober 2023
  • MSC Cruises lanceerde begin juni MSC Euribia, het meest energie-efficiënte grote cruiseschip van het moment. Het schip wordt aangedreven door LNG en beschikt over een breed scala aan technologieën en oplossingen die de impact op de atmosfeer en het mariene milieu minimaliseren.
  • MSC Euribia zal deze winter de populaire ‘Parels van het Noorden’ route varen : een cruise van zeven nachten met vertrek in Rotterdam en Zeebrugge, richting Le Havre in Frankrijk, Southampton in het Verenigd Koninkrijk en Hamburg in Duitsland.

Rotterdam, 10 oktober 2023 – MSC Euribia, het nieuwste vlaggenschip van MSC Cruises dat op 8 juni werd gedoopt in Kopenhagen deed voor de eerste keer de haven van Rotterdam aan op 10 oktober jl. Bij de introductie is MSC Euribia het meest energie-efficiënte cruiseschip design ooit gebouwd en het  tweede schip in de MSC Cruises vloot dat wordt aangedreven door LNG, de schoonste scheepsbrandstof die momenteel op grote schaal beschikbaar is. MSC Euribia is eveneens uitgerust met geavanceerde milieutechnologieën, waaronder geavanceerde afvalwaterbehandelings- en afvalbeheersystemen.

MSC Euribia is ontworpen voor de toekomst, met de mogelijkheid om toekomstige innovaties op het gebied van duurzaamheid, zoals koolstof neutrale synthetische brandstoffen en andere alternatieve brandstoffen, gemakkelijk te integreren van zodra deze op grote schaal beschikbaar zijn.

MSC Cruises’ nieuwste schip zal deze winter de populaire ‘Parels van het Noorden’ route varen en zal daarbij voor de eerste keer de havens van Rotterdam en Zeebrugge aandoen. Gasten uit Nederland en België/Luxemburg zullen van dit uitzonderlijke nieuwe schip en route kunnen genieten door dicht bij huis te kunnen inschepen. De vaarroute is : Rotterdam, Zeebrugge, Le Havre (Frankrijk), Southampton (Verenigd Koninkrijk) en Hamburg (Duitsland). In de winterperiode zal MSC Euribia dus wekelijks aanmeren in deze havens.

Mai Elmar, Executive Director van de Cruise Port Rotterdam verklaart : “Het is een voorrecht het schitterende nieuwe MSC Euribia te mogen ontvangen in Rotterdam. Een prachtig schip en tegelijkertijd premium op het gebied van het beperken van de impact op het milieu. Haar naam Euribia, verwijst naar de mythische godin heerseres over wind, weer en sterrenbeelden, zij symboliseert een diepgaande verbondenheid met de zee. Een verbondenheid die de MSC-familie telkenmale weer bewijst en waar Rotterdam mede trots op is. Trots ook om dit mooie nieuwe schip aan haar Rotterdamse kade te verwelkomen. Welkom MSC Euribia!".

Frank Van Den Steen, Country Manager Benelux MSC Cruises, licht verder toe: "Ik ben zeer enthousiast! Een cruise met vertrek vanuit Rotterdam is werkelijk uniek en we zijn heel trots dat één van onze mooiste, modernste en meest geavanceerde schepen onze kant op komt! Dit schip zorgt al maanden voor de nodige buzz en er wordt dan ook met volle belangstelling uitgekeken naar haar komst. Met dit unieke schip een weekje de buurlanden bezoeken, varen op zee en ondertussen genieten van een optimaal aanbod aan faciliteiten, entertainment en culinaire ontdekkingen: ideaal om er eventjes tussenuit te trekken deze winter. Met z'n tweeën, met het hele gezin of met vrienden".


Rotterdam maakt deel uit van de uitbreiding van het walstroomplan van MSC Cruises

MSC Cruises onthulde in juni dit jaar dat het haar walstroomplan verder zal uitbreiden. Het nieuwe walstroomplan voor 2024-26 omvat ten minste vijf Italiaanse havens, Barcelona en Valencia in Spanje, Stavanger en Norfjordied in Noorwegen, Miami in de Verenigde Staten, Kopenhagen in Denemarken, Marseille in Frankrijk, Valletta in Malta, Stockholm in Zweden en Rotterdam in Nederland.

De rederij is van plan om haar schepen volledig gebruik te laten maken van walstroomvoorzieningen in alle andere havens waar zij actief is in Europa en de rest van de wereld wanneer deze beschikbaar worden gesteld. Door gebruik te maken van walstroom hoeft de scheepsmotor niet meer te draaien en wordt de uitstoot van het schip in de haven drastisch verminderd.

De schepen van MSC Cruises hebben sinds februari 2023 met succes gebruik gemaakt van walstroom in de havens van Southampton, Verenigd Koninkrijk en Kristiansand, Noorwegen en later zal het bedrijf de faciliteiten testen in de Noorse haven Haugesund.  Andere Europese tests dit jaar zijn gepland voor een aantal schepen van MSC Cruises in Bergen en Alesund in Noorwegen en Warnemunde in Duitsland.

MSC Cruises zal deze winter ook walstroom gebruiken in de Duitse havens Hamburg en Kiel in de zomer van 2024.

MSC Cruises tekende vorig jaar een memorandum van overeenstemming met Cruise Baltic voor walstroom in het Oostzeegebied.  Cruise Baltic heeft 32 havens en bestemmingen in de regio die het aantal walstroomvoorzieningen willen uitbreiden.

Walstroomvoorzieningen zijn sinds 2017 standaard op alle nieuwe schepen van MSC Cruises en samen met de aanpassingen die op andere schepen zijn gedaan, is 67 procent van de totale capaciteit van MSC Cruises uitgerust met deze technologie.  Meer schepen zullen achteraf worden uitgerust als de havens op hun vaarroutes walstroom beschikbaar maken.