Al Fujairah

Het Fujairah Fort
Het Fujairah-gebergte
Traditionele stierduwwedstrijden

Vind Dubai, Abu Dhabi en India Cruises

Al Fujairah

Stiergevechten en steile bergen

De grootste nederzetting aan de oostkust van de Verenigde Arabische Emiraten, Fujairah (of “Fujairah-stad”, waar uw MSC cruiseschip wacht op uw terugkeer, zoals het vaak wordt genoemd om het te onderscheiden van het gelijknamige emiraat) heeft in de laatste jaren een ontwikkeling ondergaan, voornamelijk dankzij de economische ontwikkelingen in naburige emiraten, vooral Dubai.


De focus van een groot deel hiervan is de enorme olietankhaven, 's werelds op twee na grootste na Singapore en Rotterdam, aan de zuidkant van de stad, van waaruit de meeste olie uit de Verenigde Arabische Emiraten geëxporteerd wordt, aangezien de oostkustlocatie de schepen een reis van twee dagen rond de punt van het Arabische schiereiland bespaart. MSC Emiraten en Oman cruises bieden ook excursies naar de belangrijkste attractie van de stad: het fotogenieke Fujairah Fort (momenteel niet open voor het publiek), bij Madhab Road in het noordelijke uiteinde van het stadscentrum.

Het dateert uit de zestiende eeuw en is het meest volmaakte van de forten in de Verenigde Arabische Emiraten, bovenop een grote plint en met hoge, kale muren oplopend tot een mooie cluster van torens en kantelen, dramatisch omlijst door de buitenzijde van het Hadjargebergte. Onmiddellijk ten zuiden van het fort huist het nogal simpele Fujairah Museum een nietszeggende collectie lokale wapens, sieraden en archeologische vertoningen. De traditionele stierduwwedstrijden (mnattah in het Arabisch) zijn een bijzonderheid van Fujairah.

Deze sport zou door de Portugezen zijn geïntroduceerd in de Golf, ergens in de zeventiende of achttiende eeuw; in tegenstelling tot bij het Spaanse stiergevecht, vechten de stieren hier tegen elkaar, in plaats van tegen een matador. En hoewel er genoeg testosteron van runderen rondvliegt, wordt er geen bloed vergoten – ook al moet het publiek soms dekking zoeken wanneer een stier besluit om weg te rennen.

Must sees in Al Fujairah

Ontdek onze excursies

  Verenigde Arabische Emiraten

  Fonkelende diamanten in de woestijn
  Fonkelende diamanten in de woestijn

  Dubai is eigenlijk slechts een van de zeven staten die gezamenlijk de Verenigde Arabische Emiraten of VAE vormen, een confederatie opgericht in 1971 na het vertrek van de Britten uit de Golf.

  Technisch gezien worden de zeven emiraten als gelijkwaardig beschouwd en genieten ze een redelijke hoeveelheid wettelijke autonomie, in tegenstelling tot de verschillende staten van de Verenigde Staten. Dat verklaart waarom lokale wetten in Dubai zo anders zijn dan die in het naburige Sharjah.

  Zoals u kunt zien tijdens een cruise naar de Emiraten heerst er in de praktijk echter een bepaalde hiërarchie. Abu Dhabi, duidelijk de grootste en rijkste van de Emiraten, fungeert als de hoofdstad (ook al is Abu Dhabi-stad amper half zo groot als Dubai) en heeft de meeste invloed op het nationaal beleid en levert de president voor de VAE.

  Dubai staat op de tweede plaats, gevolgd door Sharjah en dan de andere emiraten van Umm al Quwain, Ras al Khaimah, Ajman en Fujairah, die grotendeels onontwikkeld blijven en die op sommige plekken zelfs verarmd zijn.

  Het feit dat de eenheid zich staande heeft gehouden ondanks de grote meningsverschillen tussen Dubai en Abu Dhabi is te danken aan lokale diplomatie, hoewel het ook voor vijandigheid heeft gezorgd, waarbij Dubai, met zijn internationale status, zelfs niet de hoofdstad is van zijn eigen land.